Bos en Lommerplein in Amsterdam West: van troosteloze markt naar groen plein
Transformatie opgave
In opdracht van stadsdeel Amsterdam West heb ik van september 2019 tot februari maart 2021 gewerkt ik de transformatie van het Bos en Lommerplein. Een plein dat de afgelopen in die periode een enorme gedaanteverandering heeft ondergaan. Van een troosteloos marktplein naar een groen winkelplein.
De eerste stap in die verandering was de opheffing van de warenmarkt die voor vijf dagen per week op het plein stond. Een van die markten in Amsterdam die al langere tijd te maken had met een lage bezetting, eenzijdig aanbod en onvoldoende aanluiting bij de wensen van de buurt.
Ondanks het feit dat het voor de kooplieden een ingrijpende beslissing was, is door een duidelijke procesaanpak de besluitvorming binnen 6 maanden afgerond. Bovendien heeft de private eigenaar van het plein een financiele tegemoetkoming gegeven aan de kooplieden teneinde de herinrichting van het plein te kunnen starten.
Een doorbraak voor het Bos en Lommerplein. Een slecht functionerende markt en de leegstaande winkels zaten gevangen in een negatieve spiraal. Die is doorbroken en de transformatie is begonnen met bomen en planten op het plein, nieuwe bestrating en ook met nieuwe ondernemers.
Stadslab Buiksloterham Circulair genomineerd voor Dutch Design Awards 2017
Stadslab Buiksloterham Circulair genomineerd in de categorie Habitat voor Dutch Design Awards 2017.
Uit rapport van de beoordelingscommissie:
Ensemble van studio's, designers, stadsmakers, instituten
Buiksloterham is het Living Lab voor de circulaire stad. Het voormalig industrieterrein aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam is met ongeveer honderd hectare een van de grotere transformatielocaties in de stad: een ideale plek voor experimenten. Op die manier willen de initiatiefnemers bijdragen aan een radicale koerswijziging en de hoofdstad transformeren naar slim, sociaal en circulair. …. Veel van hen hebben het Manifest Circulair Buiksloterham ondertekend, waarmee zij de ambitie uitspreken om er de kringlopen op een zo hoog mogelijk niveau te sluiten. Verschillende concrete projecten maken experimentsgewijs duidelijk welke elementen bijdragen aan de nieuwe wijk.
Commissiestatement:
"De commissie prijst het eigen initiatief van de gepassioneerde kwartiermakers die zich samen inzetten om een circulaire buurt te ontwikkelen: een écht bottom-up initiatief. Het is ze bovendien gelukt om het initiatief naar een hoger niveau te tillen, met partijen als de Gemeente Amsterdam en Waternet aan boord. Mede daardoor kan er serieus gesproken worden over het ontwerpen van een ecologische wijk. Die schaal, die verder gaat dan het bouwen van een duurzaam huis, is indrukwekkend. Omdat dit project over een langere termijn loopt en nog volop in ontwikkeling is, nomineert de commissie hier niet zozeer de vorm van wat er nu wordt gerealiseerd, maar met name het systeem dat is ontworpen om over dit type architectuur na te denken en de visie op ecologisch wonen die zich daarbij ontvouwt."